woensdag 27 juli 2016

Jana gaat naar Peru (deel 3: Curahuasi)

Om een blog te schrijven kan je maar beter pen en papier meenemen. Wat doe je dan als je dat vergeten bent – of even te lui was om alles op te schrijven-, juist ja, een samenvatting van een hele week. En wat voor een week! 


Fotograaf: Lieselot De Veylder
Eerst gaan we naar Curahuasi. Daar beginnen we de dag met een eerste adrenalinekick: puenting, een mooi woord om te zeggen dat we van een brug zijn gesprongen, weliswaar met een koord om dan in het ijskoude water te belanden. Een beangstigende en tegelijk geweldige ervaring: genoeg spanning voor het hele jaar gehad. 






Daarna is het nog niet gedaan met de wateractiviteiten, want we gaan raften. Gelukkig konden we rekenen op de deskundige hulp van Gilder en Cesar, bedankt mannen! We komen aan op een fantastische plek aan de oever van de rivier waar wij (gelukzakken!) ook nog eens mogen kamperen. Er zijn warmwaterbronnen en uiteraard prachtige natuur. Er wordt voor ons gebarbecued op het strand en ’s avonds kijken we naar de sterrenhemel tegen een machtige achtergrond van bergen en water. Er zijn niet veel woorden die kunnen beschrijven hoe het daar was; een topervaring! 

We besluiten dan ook om niet meer naar onze tentjes terug te keren, maar om de hele nacht buiten te slapen. Het grote aantal muggen hadden we toch net even onderschat: honderden muggenbeet krijgen we er zomaar gratis bij!

De volgende dag bezoeken we het vrijwilligersproject Oye Lena, wat staat voor ‘actie ondernemen’. Het is een half-Belgisch project dat zich inzet voor het onderwijs van kleuters en ze doen ook aan inclusieonderwijs. Dat is nog niet helemaal vanzelfsprekend in het Peru van vandaag. We krijgen allemaal een groepje kinderen en mogen allerlei spelletjes uitproberen: de kinderen vinden het geweldig! En eerlijk gezegd vinden wij het ook best wel fijn om te zien hoeveel plezier zij wel hebben. Later die dag vertrekken we weer met het busje op weg naar nieuwe avonturen.

Besitos

maandag 25 juli 2016

Jana gaat naar Peru (deel 2: Ayacucho)

Woensdag 6 juli
Fotograaf: Lieselot De Veylder
We beginnen de ochtend met een uurtje vertraging – eerlijk gezegd geen uitzondering in Peru, maar we mogen niet klagen. Na dat uurtje gaan we verder met de negen uur durende, helse busrit door de bergen naar Ayacucho. De eerste stop is een Inca-ruïne op alweer een prachtige locatie hoog op een bergwand. Het is echt heel fascinerend om te zien hoe ingenieus zo’n bouwwerk tot stand moet zijn gekomen. Het gebouw had de vorm van een labyrint om de vijand in de val te lokken op een strategische plaats van waaruit je de vijand altijd zag aankomen. De binnenplaats, waar het plebs werd toegesproken door de Inca, was voorzien van een geluidsversterkingsinstallatie avant-la-lettre die het trouwens nog altijd doet – dat is eens iets anders dan die toestellen die vandaag niet langer meegaan dan een paar jaar. 

Fotograaf: LDV
Klaar om onze tocht voort te zetten richting de stad. Voor we daar aankomen, zijn we nog heel wat alpaca’s en schapen tegen het lijf gelopen – of liever: ze vonden er niet beter op dan gewoon in het midden van de weg voor het busje te gaan lopen. Toch een fijne ontmoeting op een idyllische plaats. Tijd voor een stop in een klein dorpje waarvan de naam mij nu even ontgaat. De bevolking was verbaasd om daar een groepje toeristen te zien, maar uiteraard wel blij met wat extra inkomsten. Ik ging op zoek naar de lagere school en op weg daarnaartoe begroeten de schoolkinderen in uniform ons heel beleefd. Het moet wel gezegd worden, de school was het nieuwste en best onderhouden gebouw van het dorp. Nog even het lokale kiwi-flubber-dessertje uitproberen en weer op weg voor een paar uur in het busje – dank je, apotheker voor de goede reispilletjes. We rijden door de bergen, waar er veel sneeuw en ijs lag en waar we eigenlijk niet helemaal op voorzien waren, om laat ’s avonds aan te komen in het hotel. Tijd om te gaan slapen, slaapwel Peru!

Donderdag 7 juli
Een beetje de toerist uithangen zeggen we! Oscar ofwel ‘Flash’ wachtte ons al op voor een dagje Ayacucho met als eerste halte een lokaal marktje waar we meteen de eerste souvenirs konden scoren. Ja, Lina, ook voor jou! En ook het lokale vervoer wordt uitvoerig getest: eerst een motorfietstaxi om naar een taller de arte te gaan, dat was het plaatselijke weefatelier. De man van de zaak begroette ons hartelijk om ons dan trots en vol passie zijn werk te tonen. Ik wil er dan ook graag over vertellen! De tapijten die hij weeft zijn helemaal van puur alpaca- en schapenwol; ook de kleur wordt compleet natuurlijk gewonnen uit planten en dieren. Wij mochten ons even aan het weefgetouw wagen; dat lukte al aardig! 

Volgende halte: de comedor, tijd om te lunchen. Daar geraken we uiteraard met de minibus, naar gewoonte afgeladen vol met mensen die van hun werk komen en schoolkinderen. Bij aankomst mogen we meteen aanschuiven aan tafel: en dat voor maar 5 sol. Flash neemt ons dan weer mee op de minibus, op naar de volgende stop; en dat is de mercado de artesanía ofwel ambachtenmarkt. 

Het wordt al bijna donker in het druilerige Ayacucho van juli, dus hoog tijd om onze laatste halte aan te doen. We bereiken het museo de memoria te voet en daar vertelt de dame ons de zwarte geschiedenis van Peru in de jaren 80: over de strijd tussen het Lichtend Pad en de Fuerzas Armadas. Het meest aangrijpende is misschien nog de manier waarop de staat de andere kant blijft opkijken wanneer het volk (dit keer in de vorm van een vrouwenorganisatie) om opheldering, de waarheid en hulp vraagt...

De hele groep is doodop van de intussen al 9 km die we hebben afgelegd, snel naar het hotel voor een warme douche en ons welkomsdiner in het viaviarestaurant van Ayacucho, jammie!

Vrijdag 8 juli is een oefendagje voor de Salkantaytrekking later op ons parcours geworden. We wilden al even uitproberen hoe we ons zouden voelen op een hoogte gelijkwaardig aan die van Machu Picchu en daarom trokken we uitgedost met stevige bergschoenen naar Bosque de las Piedras – letterlijk Bos van de Stenen. De naam zegt het zelf al: het is een immense, uitgestrekte vlakte (of ja, laten we niet spreken van vlaktes, want het was er al behoorlijk stijl!). Meteen bij de eerste lichte heuvel moest ik al naar adem happen door de ijle lucht. Onze gids had daar kennelijk geen moeite mee en huppelde in zijn sportschoenen naar de top van elke berg. De bijnaam Flash heeft hij dus niet gestolen! 

Fotograaf: LDV
Ondanks de ietwat vermoeiende tocht, was het uitzicht uitzonderlijk mooi. We kwamen aan een meer; met zekere waarschijnlijkheid een van de mooiste plaatsen om je lunchpakket op te eten. De afdaling ging vlotter (gelukkig maar); misschien wel door de cocabladeren die we aangeboden kregen. Dat is goed voor werkelijk alles! Je immuunsysteem krijgt een boost en je hebt geen honger of dorst meer. Dat wisten de oude Peruvianen ook al toen ze ver van huis hun land gingen bewerken en de dag doorkwamen met een stevige portie cocabladeren. 

Op de terugweg naar Ayacucho stoppen we nog even langs een forelkwekerij en dan met luide muziek vervolgen we de bergrit. Oh ja, bedankt chauffeur voor je geduld. Onze muziek en meebrullende stemmen zal je misschien niet zo fijn gevonden hebben.



Hasta muy pronto

Besitos

Jana gaat naar Peru (deel 1: Paracas)

Ik heb net een geweldige maand achter de rug en kan niet wachten om mijn ervaringen te delen – bij dezen is iedereen gewaarschuwd voor een stortvloed van posts over Peru! Vamos!

Dinsdag 5 juli

Wakker worden aan het strand: een echte luxe! Na het eerder basic ontbijt vertrekken we voor onze eerste toeristische attractie; en die was meteen de moeite! Een boottochtje van Paracas naar las Islas Ballestas is een echte aanrader voor iedereen die 12u in het vliegtuig naar Peru overleeft. De duinen zijn indrukwekkend en dan hebben we het nog niet over de rotsen gehad (hoewel die helemaal onder de vogelpoep hangen en één vogel is erin geslaagd om op mijn hoofd te mikken, gracias). 

Dankzij de talrijke vogels is het alsof je middenin een documentaire van National Geographic zit. Bovendien konden we nog een paar (of een hele kudde) zeehonden en zeeleeuwen aanschouwen. 

Fotograaf: Ben De Boeck

Fotograaf: BDB

Buiten het belabberde (sorry!) Engels van de gids was het een perfecte uitstap. Meteen een tweede hoogtepunt van de reis na de fietstocht de dag voordien. Het geld wisselen was al bij al ook een hele belevenis. Stiekem in het busje geld tellen om dan als in een drugsdeal te overhandigen aan een man die er eigenlijk niet zo betrouwbaar uitzag. De groepsgeest is in ieder geval top en we zijn klaar voor meer avontuur en plezier!
Fotograaf: Catharina Deconinck




Fotograaf: BDB
















Een nieuwe activiteit en een nieuw hoogtepunt – die jammer genoeg in lichtelijk mineur is geëindigd – was het sandboarden. Eerst nog even halt houden bij een lokale piscobrouwerij om ons moed in te drinken en dan gaan met die banaan of liever sandbuggy. De pisco viel trouwens best wel in de smaak! De voorraad voor onderweg is aangelegd, dus dat zegt wel genoeg. Een busrit later zitten we dan in de buggies door de woestijn te crossen aan een hoog tempo en met een ervaren, gezapige Peruviaan achter het stuur. Het mooie uitzicht van metershoge duinen en blauwe lucht doet ons al snel de helse rit vergeten – die stiekem toch best heel fijn was! – en op naar het sandboarden dus. Eerst een klein bergje, dan een grotere en de allerhoogste kwam als laatste. Die laatste en aller-allerhoogste heeft toch wel een paar verwondingen met ziekenhuisbezoek opgeleverd. Een kleine domper op de plezierige namiddag… Maar 50 minuten later zijn we weer bij het hotel waar we er na een (koude) douche nog een mooie Peruviaanse cocktailavond van maken.

Hasta muy pronto

Besitos